top of page
  • Obrázek autoraMarcela Vaňhová

Emanuel Christelbauer - mlynář

Dnešní doba je naprosto fantastická. Díky neúnavné práci historiků se dozvídám mnoho informací o rodině, aniž bych musela někam jezdit. A tak jsem našla mlýn, ve kterém pracovali předkové mojí babičky Anny, včetně letenského strýce Emanuela.

Zdroj: www.vodnimlyny.cz

zdroj: www.vodnimlyny.cz

NOVÝ MLÝN, čp.193

O jeho historii píší na stránkách o vodních mlýnech


Od té doby jsou na mlýně připomínáni různí pachtýři, během 19. stol. např.: 1818 Jos. Fidler, 1831 Jan Kouba, 1837 Václav Kubašta, 1846 Matěj Christlbaur, otec našeho strýce Emanuela.

Emanuel se zde narodil a vyučil a i v r. 1880 oženil s Marií Předotovou. Narodily se tu 3 dcery a 1 syn, ale bohužel všechny děti záhy zemřely. Další syn Emanuel, nar. 1886, jako jediný přežívá na tomto mlýně a po svatbě s Veronikou Kešnerovou se stěhují do Prahy 7, Veverkovy ul. 721, kde se r. 1913 narodí František Emanuel Christelbauer.

Emanuel se s Marií a synem někdy kolem roku 1887 stěhují na mlýn do Rokycan. Bydleli v nájemním domě č. 146 a tak předpokládám, že mlýn, kde pracoval bude tento, Prácheňský, kousek od jeho bydliště. V Rokycanech se jim narodí další syn Václav, který ovšem opět po třech letech umírá už v Praze a je pohřben na Olšanech/nenašla jsem/.

www.vodnimlyny.cz
Mlýn Práchovna, Prácheňský, Rokycany

Píše se rok 1891 a Emanuel se znovu stěhuje, tentokrát do Prahy. A kam jinam, než k vodě. Jeho bydlištěm se stane nájemní dům v Podskalí Na Výtoni 389 "U Kněžourků". Kdoví, jestli zrovna na této fotografii není. Zde se narodí r. 1893 dcera Růženka, která po dlouhých letech jako druhá přežívá. Bohužel zde Emanuel přichází o manželku Marii Předotovou, která umírá na tuberkulózu U Alžbětinek v r. 1894. Dlouho však s roční Růženkou a osmiletým Emanuelem nezůstane.


https://encyklopedie.praha2.cz/stavba/451-cinzovni-dum-cp-389

Emanuel pracuje v Botičském mlýně. Z něj se moc nedochovalo, ale v nové budově se zachovaly některé detaily. Mlýn se ale ruší a přestavuje se na nájemní dům.



V těchto místech stál Botičský mlýn. foto J. Pokorák

Další nová informace mě už zavádí na Prahu 7. Emanuel se v r. 1895 ožení s Marií Šmídovou a nejprve bydlí na Vinohradech. Spolu mají v r. 1896 dceru Boženku a znovu nepřežije. To už rodina bydlí na Belcrediho třídě(dnešní Milady Horákové), z Emanuela je obchodní příručí a ještě se narodí tři děti, dvě dcery a syn Jaroslav, u kterého je uvedeno bydliště Ovenecká 517, což je naproti ulici Jirečkově, kde jsem žila dlouho já.

A to je celá pohádka. Z 11 ti dětí přežilo pět a já doufám, že se ještě dopátrám, co s nimi bylo dále. Podle údajů ze Správy pražských hřbitovů byl Emanuel rozptýlen na Olšanech, ale jeho žena Marie má hrob v Holešovicích a jsou zde pohřbeny i dvě jejich dcery s manželi.

Jak se stěhovali je vidět na přihlašovacím lístku.









bottom of page