top of page

Rujána

Cesta na Rujánu

Ráno vyrážíme do Stralsundu.

Zde vás dělí od Rujány, devátého největšího ostrova Baltského moře, už jen 2 831 metrů dlouhý most. Při přejíždění tohoto mostu ale upoutá i nejsoustředěnějšího motoristu městečko rozkládající se pod ním.

Ale my jedeme dál. Cvakám most mobilem.

Most krásný.. ale co dál?... souvislá řada vozů tam, souvislá řada zpět. To nějak nevychytali naši severní sousedé.

Dokodrcáme se konečně k místu, které jsem nutně potřebovala vidět, abych překonala své fobie.

Sassnitz

Hlavním a zároveň největším městem Rujány je Sassnitz, odkud vyplouvají lodě do přístavů v Dánsku, Švédsku, ale i do Pobaltí.

Najdete tady všudypřítomné krámky s cetkami, ale také gastronomické rybí speciality. Jedním ze zdejších magnetů pro turisty je 90 metrů dlouhá, vyřazená britská ponorka Otus z roku 1963, i když ještě trochu v duchu Stasi, protože je neviditelná. Je sice veliká, ale když pocházíte městem, nikde nevidíte jediný poutač na to, že zde trůni. Prvního upozornění jsme si všimli asi tak 200 m od ní, a to už sama byla vidět :-) Prolézt můžete opravdu všechno, jen je třeba dávat pozor na hlavu při prolézání z jednoho oddílu do druhého. Nácvik průskoku musel být asi hodně tvrdý. Při prohlídce se ze skrytých reproduktorů ozývají různé bojové poplachy a "signály" zaměření, např. výbuch miny, vypuštění torpéda, zvuky sonaru, ale i štěkání rozkazů z kapitánského můstku...

Prolézám, žaludek stažený, zpocené ruce… a pak?.. vylezu nahoru a procházím se po ponorce a samozřejmě se zde musím nechat vyfotit. Protože to je pro mne opravdu zlomový moment. Překonala jsem se a samozřejmě i zážitek z toho obrovského mostra je famózní.

Jen si říkám, jak odvážní námořníci musí být, když do tohoto pekla dobrovolně vstupují.

Gastronomické rybí speciality a já

Nejde odolat. Miluji máslovou rybu. Kdo to nezkusil, nemůže vědět, jak je máslová ryba fantastická. Ale že to nebylo správné rozhodnutí se ukázalo za dva dny.

Co máslová ryba způsobuje?

Pamakrela temná, zvaná také Oilfish či u nás modrohlav, patří k darům moře, které nemůžeme jíst jen tak. U máslové ryby je maximální porce 100 gramů.

Zrádná máslová ryba: chutná, ale…

Tato ryba totiž neobsahuje toxiny, ale ester, k jehož štěpení nemá lidský organismus potřebný enzym. Pojem „Oilfish“ je poměrně ilustrativní – po požití vyššího množství této ryby totiž nastávají zažívací potíže, které se projevují tím, že z člověka vychází ( neovlivnitelně) žlutooranžový olej za současných bolestí břicha doprovázených křečemi. Právě proto, že jde o velmi chutnou rybu, je konzumace nadlimitního množství tohoto živočicha nemalým rizikem.

Je třeba říci, že zdravotní potíže mohou trvat několik dní, a dostavují se třeba až za více než 30 hodin po konzumaci potraviny. I proto je prodej pamakrel tmavých v některých zemích zakázán.

Tag Cloud
Featured Review
bottom of page