top of page

Kult levandule a trhy v Sault

Kult levandule

Levandulová pole jsou nedílnou součástí Provence. V oblastech Drôme Provençale, Lubéron, Var, Valensole, Sault atd. najdete rozsáhlá pole fialových polštářů, které se pohupují v teplém větříku. Levandule je krásná po celý rok, na jaře svítí jemnou zelenou, v létě je jako filmová hvězda, fotografovaná a obletovaná pro svou fialovou a modrou barvu, po sklizni a přes zimu pak má barvu chladivě sivo-zelenou.

Existují zde tzv. Levandulové stezky - Les Routes de la Lavande, kde spolehlivě strávíte týden své dovolené až vám fialová barva poleze krkem . Na fotografování neskutečný zážitek. www.routes-lavande.com - zde jsou mapky levandulových stezek, adresy ubytování a prostě všechno co k levanduli patří.

Ale větší zážitek jsem měla na slavnostech levandule v Sault. Útulná vesnička Sault leží v nadmořské výšce 770m a je pod ochranou UNESCO. takže tam najdete i nádherné domy, kašny ap. Je to také lázeňské město zaměřené na léčbu dýchacích cest. Příjemné klima, krajina a pěstování obilí a květin dodávají Sault jedinečnou atmosféru, která vás okouzlí. Za vidění stojí určitě Le Jardin des Laavandes (Levandulová zahrada) či termální stanice v Montbrun les Bains. Všechny ty vesničky jsou útulné a jedinečné.

Bydleli jsme nedaleko Sault v Aurelu.

Kouzlo těch pokojíků!!!.. maličkaté místnosti zařízené tím, co se kde posbíralo.. :-)

Na fotce to vypadá jako naprostý luxus, ale to tak nebylo. Všechno bylo opravdu staré, omšelé. Tady jsem se poprvé setkala k mému zděšení s potvorami typu štír a pavouk v koupelně :-)

V Sault

V každém krámku visely ať už čerstvé, polosuché a nebo suché kytice té voňavé krásy, všude se prodávaly všechny možné i nemožné výrobky s levandulí.

Celý trh vypadal tak, jak možná byli zvyklé naše babičky. Všechno krásně vyskládané, všechno krásně popsané, milí a usměvaví prodavači. Byl to zvláštní povznášející pocit, když jste věděli, že kamkoliv vlezete, tam na vás čeká příjemný člověk, který se s vámi dá do řeči, bude si s vámi povídat o čemkoliv a když si nic nekoupíte, dá vám aspoň mejdlíčko pro radost.

Na chutě tam útočily stánky ze všech stran.

Poprvé jsem také ochutnala levandulový koláč.

Myslím, že by mě nenapadlo levanduli nasypat do těsta či do tvarohu. Ale je to neskutečně příjemná chuť a doporučuji to ochutnat.

Krajina kolem Sault má jednu zvláštnost - v levandulových polích tam rostou zářivé vlčí máky.

Tag Cloud
bottom of page